21 Mayıs 2015 Perşembe

Sivil Amaçlı İnsansız Hava Aracı Teknolojisi Hızla Gelişiyor


Sivil kullanıma dönük insansız hava araçları (drone) teknolojisinde gelişimin hızına yetişilemiyor.
İngiltere’nin başkenti Londra’da yapılan SkyTech 2015 fuarından bu giderek büyüyen pazardaki yenilikler meraklılarıyla buluştu. Fuarda görücüye çıkan sekiz pervaneli “AscTech Falcon 8” gibi.
Bu yeni drone dijital kameralar, kayıt cihazları ve alıcılar taşıyarak havadan görüntülemede daha iyi veri alınmasını sağlıyor.
Şirket yetkilisi Jon Skelton, “Bize tepe veya aşağı açı dışında düzgün bir açıdan fotoğraf çekmemize olanak tanıyor. Aynı zamanda titreşimi de engelliyor. Yani size daha fazla esneklik ve çok çok daha rahat okunabilen ve anlaşılabilen video kayıtlarıyla gerçek dünyayı veriyor.” şeklinde yeni cihazlarını tanıttı.
İnsansız hava aracı teknolojisinin gelişmesinin en büyük nedenlerinden biri de gözlemleme sektörü. İngiltere merkezli gözlem ekipmanı sağlayıcısı SCCS tanıttığı son modeli MultiRotor G4 ile kullanıcılara tek şarjla 3 kilometreye kadar irtifa ve aralıksız 20 dakika uçuş imkanı sunuyor. Aracı geliştiren ekipten Freddie Sapsed, “Bu drone insanlara büyük alanların başka birinin yardımı olmadan otomatik olarak gözlemlemesine olanak tanıyor. Bir takım araştırmacıdan kurtulabilirsiniz ve günde 250 bin metrekare alanı inceleyebilirsiniz.” şeklinde geliştirdikleri insansız hava aracının istihdam sektörüne etkisini vurguladı.
İsviçre merkezli Sensefly ise haritalandırma ve üç boyutlu model oluşturabilme özelliklerine sahip eBee drone ile fuarda yer aldı aynı zamanda eXom insansız hava aracı da kullanılan karbon fiber rotor koruyucular ile dikkat çekti. Sensefly Satış Müdürü dronlarının farklılığını, “eXom hızlı bir şekilde giderken, kendini zıplatabiliyor, geri çekebiliyor ve kendini stabilize edebiliyor. Bunların hepsini bir pervaneli droneda bulmak gerçekten zordur.” şeklinde vurguladı.
Uzmanlar gelecekte gökyüzünde binlerce bu robotlara benzeyen insansız hava araçlarını görebileceğimizi belirtiyor. Buna karşın giderek büyüyen bu alan için yeni düzenlemelerin ve kanunların hazırlanması gerektiğini de kaydediyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder